Vertebra Alapítvány

A gerincferdülés elsősorban a fiatal, még fejlődésben lévő lányokat sújtja. A diagnózist követően korzett, azaz merev fűző egész napos (értsd éjjel-nappali) viselését írhatja elő a szakorvos. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselésével válik a környezet számára is egyértelművé. Érthető, hogy a kamasz lányok nehezen szánják rá magukat. Azonban a kockázat óriási: a merev fűző nélkül betegségük visszafordíthatatlanná válhat, komoly gerincműtétet kockáztatnak vele.

A fűző viselése elsősorban lelki terhet jelent, aminek leküzdésében a Vertebra Alapítvány segít a fiataloknak. Hogyan? Közösségbe hívja őket, ahol hozzájuk hasonló fiatalok vannak. Nemcsak megbeszélhetik kinek, miért nehéz a betegség, hanem bátorítást is kaphatnak. Itt a kortárs hatást előnyére lehet fordítani: együtt könnyebb felvállalni még a korzettet is!
A közösségteremtés kiemelkedő eszköze a nyári tábor, ahová elsősorban az új betegeket várják, de a tábor nyitott a már gerincműtéten átesett gyerekek előtt is. Évente közel száz fiatal vesz részt 2004 óta ezeken a „Scoli-táborokon”.

„A mindennapokban azok a pillanatok jelentik a csodát, amikor érezhetjük, hatással vagyunk egy másik ember életére. Néha ezek egyszerű, tényleg átlagos pillanatok és alig-alig tűnnek fel: amikor bizalom épül két ember között, egy gyerek rajzol a kezedre, a feszültség mosolyba vált át, amikor hálás sorokat kapunk programok, táborok után.”

Schuster Barbara, koordinátor

Az egyhetes táborok programjának elmaradhatatlan része a speciális gyógytorna, ezt egészítik ki különböző játékok, vetélkedők, sport lehetőségek, kézműves-, és önismereti foglalkozások. A legfőbb cél, hogy a fiatalok megértsék: korzettben is élhetnek ugyanúgy, mint bármelyik mai fiatal! A táborvezetőknek a legnagyobb öröm, amikor a strandra is együtt mennek a résztvevők, természetesen korzettben!
Az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek többsége szakember vagy érintett. Évközben más közösségi programokat is szerveznek a fiataloknak, hogy a nyári élmény hatása minél tovább kitartson, valamint online felületen, moderált csoportokban is a segítségükre vannak.
A MOL Gyermekgyógyító program 2007 óta nyújt támogatást táboraikhoz.