Radnóti Róza

„A zene egy csoda. Olyan különleges csoda, amivel olyan dolgokat lehet elmondani, amikre már a szavak ereje nem elegendő. Szeretek felfedezni egy zeneművet, feltérképezni az összefüggéseit, megpróbálni megérteni a mondanivalóját, és végül eljátszani, hogy a hallgatósággal közösen újra felfedezzük azt. Felelősség, öröm és kaland is egyben.”

Radnóti Róza hétéves kora óta zongorázik, és azóta tudja, hogy sosem akarja abbahagyni a zenélést. Profizmusa, elszántsága már fiatalon magabiztos és megnyerő előadóművésszé formálta a most 19 éves zongoristát.
2004-2010 között a Dohnányi Ernő Zeneiskolában tanult, Karsai Gabriella tanítványaként kezdett ismerkedni a zongorával. A Járdányi Pál Zeneiskola zongora tanszakán végzett, ahol Hornyászkyné Becht Erika (MOL Tehetséggondozásért Díj, 2009) tanítványa volt. Zenei fejlődését Eckhardt Gábor, Hambalkó Edit és Mácsai János is segítette.
Zenei tanulmányai mellett 2016-ban tett érettségi vizsgát a budapesti Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumban, szeptembertől a Zeneakadémián Némethy Attila és Lantos István tanítványaként tanul tovább. Sok művészeti ágért rajong az irodalomtól a színházon át a filmművészetig, és célja, hogy a zenélés mellett grafikai és filmművészeti tehetségét is kamatoztatni tudja.
Számos hazai és nemzetközi versenyen vett már részt és mindig sikerrel szerepelt, amelyek költségeihez 2011 óta több alkalommal járult hozzá a MOL Tehetségtámogató Program. 2013-ban közreműködött a MÜPA Bartók-maraton és “Tehetségmustra” című hangversenyein. Külföldön többször lépett fel többek között a müncheni Gasteigben, a salzburgi Mozarteumban, valamint Lindauban, Prágában, Brnoban és Olomutzban is. Szólókoncertjei voltak Budapesten a Bartók Béla Emlékházban, valamint a müncheni Steinway Hausban.
Róza számára azonban a versenyeredményeken és koncerteken túl fontosabb az a misszió, hogy kortársaival megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét. Ezért eddigi pályafutása egyik büszkeségeként tartja számon, hogy 2013-14-ben a Budapest Music Center és a MOL közös Játsszunk együtt! című koncertsorozatában Érdi Tamás zongoraművésszel nemcsak együtt játszhatott, de közösen vezették a nagy zeneszerzők életművét bemutató sorozatot.

1997

Legjobb eddigi eredményei

2008 II. Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny, 1. helyezett, különdíj a legjobb Bartók mű előadásáért
2009 Nemzetközi Chopin Zongoraverseny, 2. helyezett