Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület

Ember és állat között létezik egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, jól érezzük magunkat egymás társaságában. Különösen igaz ez a kutyákra és a lovakra. Ezt a lehetőséget használják ki az ún. állatasszisztált terápiák, ahol kutya vagy ló közreműködik a beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára fontos fejlesztő foglalkozásokon.

A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület 2009 óta segíti a különböző sérülésekkel élő kisgyermekek fejlesztését állatasszisztált terápiás programjaival. Az egyesület kutyás terápiás módszereket dolgozott ki hallássérült, megkésett beszédfejlődésű, autista gyermekek és dadogó gyermekek fejlesztéséhez. Beszédindító csoportjaikban olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknél a hagyományos gyógypedagógiai módszerekkel nem indult be a megfelelő fejlődés. A kutya oldja a gyermekek félelmeit, segíti őket érzelmeik kifejezésében és egyben olyan motivációt nyújt, amelyet egyetlen gyógypedagógus sem tud kiváltani, bármilyen játékos vagy ötletes feladattal próbálkozik.

Az egyik ilyen beszédindító csoportjukban sikerült hangutánzásra készteni, majd megszólaltatni életében először Viktort, egy autista hallássérült kisfiút, amikor a kutyához fordulva, azt jutalmazva érthetően ezt mondta: „Hamm, Bella!”. Szülői visszajelzés alapján, a kisfiú azóta „anya, apa, szia, igen-nem, kérek” szavakkal kommunikál.

Évente 100-130 gyermekhez jutnak el a négylábú tanársegédek: nyelvi, kommunikációs, részképesség zavarral küzdő gyermekeken túl értelmileg sérült, valamint állami gondozásban élő gyermekek fejlesztésében is közreműködnek.

A fejlesztő munkában minden esetben vizsgázott terápiás kutyák vesznek részt.

Munkájukat 2012 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

„A mindennapok motivációja azokban a pillanatokban rejlik, amikor látjuk, hogy a terápián a kutya és a gyermek összehangolódásából, kapcsolódásából valami különleges születik, ami előreviszi, továbblendíti a fejlődést. Például, amikor a terápia hatására a plüss állatoktól is félő autista kisfiú gazdája és barátja lett egy kiskutyának.”

Csorbáné Szigetvári Melinda, logopédus, kutyás terapeuta