Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

A lovasterápia titka maga a ló és az a kapcsolat, amely ló és lovasa között létrejön. Ez alól természetesen a gyereklovasok sem kivételek, még akkor sem, ha éppen betegek vagy fogyatékkal élnek. Az állat számukra olyan motivációt jelent, amely minden nehézséget elfeledtet és a gyerekek örömmel vesznek részt a számukra egyébként talán unalmasnak tűnő feladatok elvégzésében is.

A Lovasterápia Szövetség fóti lovardájában hetente közel 100 gyermek ülhet lóra és juthat ezáltal játékos és számára nagyon is szerethető formában fejlesztéshez. Itt képzik továbbá 2000 óta a hazai lovasterápiás szakembereket is.
A lovasterápia gyűjtőfogalom. Leggyakrabban alkalmazott módszerei közé tartozik a hippoterápia, ami tulajdonképpen egy lóháton végzett speciális gyógytorna. Ebben az állat mozgását használják ki: amíg a ló lépésben halad, testének ritmusos mozgása a lovas testére is átterjed. Ezzel olyan gyerekeknek tudnak segíteni, akiknek születéskor a központi idegrendszere sérült és emiatt nem mozognak megfelelően vagy koordinációs problémáik adódnak.
Emellett nagyon elterjedt a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, amelyen a fogyatékkal élő gyerekek vagy figyelem-, és magatartászavaros, esetleg tanulási problémákkal küzdő gyerekek tudnak sikerrel részt venni. Itt a gyerekek a ló hátán különböző tornagyakorlatokat, ügyességi feladatokat végeznek, melyek segítségével egyaránt fejleszthetőek a kognitív képességek és a motoros funkciók. Náluk nagyon fontos a ló-lovas együttműködés kialakítása is: a lovas felelősséggel tartozik az állat iránt, ugyanakkor fegyelmet, kitartást tanul.
Bár a lovasterápiában csak a kimondottan nyugodt, kiegyensúlyozott lovakat használják, itt is nagyon fontos, hogy a lovas hogyan viszonyul társához. Bozori Gabriella, aki kezdetektől fogva vezeti a fóti központot még nem látott olyan gyereket, aki ne tudta volna leküzdeni kezdeti esetleges félelmeit és pár alkalom után ne jött volna szívesen a lovardába.
A MOL Gyermekgyógyító Program 2007 óta támogatja a Magyar Lovasterápia Szövetség fóti központját, ezen belül elsősorban nyári élményterápiás táboraikat. A tábori témák körének csak a fantázia szab határt. Volt már itt cirkusz, western, honfoglaló tematikájú tábor. Bár a lovagolást és a ló körüli teendőket általában mindenki szereti, de ha közben aranymosás, kincskeresés, jelmezkészítés is zajlik, az még izgalmasabbá tudja tenni a programot.