Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

Az alapítvány bohócdoktorai 2000 óta járják a kórházak gyermekosztályait Budapesten és vidéken, hogy a „nevetésterápia” módszerével segítsék a gyerekek gyógyulását, gyógyítását.

A bohócdoktori vizitek során egyszerű trükköket, tréfákat mutatnak be a gyerekeknek vagy igyekeznek őket ezekbe bevonni. A találkozások során lelki felüdülést, örömet visznek a kórházi mindennapokba, elfeledtetve a kezelések, műtétek okozta fájdalmakat, a betegséggel folytatott küzdelem nehézségeit. A gyerekeket az öröm, a jókedv megnyitja az együttműködésre, segít leküzdeni a félelmeket és ezzel hatékonyabbá válhat az orvosok gyógyító munkája is.
„A bohócdoktor napi munkája mindig kihívás! Nincs előre leírva mi a teendője, a helyszínen azonosul vele. Például: jön a kérés a nővérke részéről: Lala, de jó, hogy itt vagy… a Terikének nagyon kellene innia, nehogy kiszáradjon, segíts…és akkor jön egy pantomim jelenet, ami a vízzel kapcsolatos vagy egy mese, ami a szomjúságról szól …. és reméljük, hogy közben Terike elfelejt mindent és a poharához nyúl és iszik. Ha így van, akkor már volt értelme, hogy ott voltam.” Lala bohóc
A bohócdoktorok képzett előadóművészek, akik a kórházi bevetések előtt külön képzésen vesznek részt. Viziteik során mindig együttműködnek a kórházi személyzettel, az orvosokkal és nővérekkel.
Munkatársaik több budapesti és vidéki kórházban, ill. rehabilitációs intézetben évente több ezer gyermekhez jutnak el.
Tevékenységüket 2007 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.