Kiss Márton Balázs

„Én emlékekből építem fel az előadott műveket, és ezek az emlékek a hétköznapokból származnak. Legyen az egy utolsó másodpercben rúgott gól, egy szerelmi csalódás vagy egy szép és rendkívüli táj. Ezek az emlékek többet érnek száz versenygyőzelemnél is.”

Kiss Márton Balázs zenész szülők gyermekeként hatéves korában kezdett el zongorázni saját elhatározásából. Egy vendégségben látott oldalára fordított, barna zongora tetszett meg neki. Kilenc éves korától rendszeresen járt versenyekre. Több nemzetközi versenyen is dobogós helyen végzett, azóta is rendszeresen hívják külföldre koncertezni. 2006-ban Csehországban a 40. Nemzetközi Zongoraversenyen első helyet, 2009-ben Udine-ben második helyezést ért el, 2012-ben megnyerte a Forum Hungaricum ösztöndíjversenyét, 2016-ban pedig a bécsi Rosario Marciano Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat nyert.
2014. februárjában Vásáry Tamás vezényletével, két hetes beugrással adta elő Beethoven c-moll zongoraversenyét. Vásáry Tamás nagy elismeréssel nyilatkozott Marci zongorajátékáról, kiemelve, hogy a mai fiatal zongoristák közül nagyon kevesen tudnak Mozartot, Beethovent jól előadni.
Márton 2014-ben kitűnő minősítéssel diplomázott a grazi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a következő tanévtől mesterszakon folytatta tanulmányait. 2016-ban felvételt nyert a párizsi Schola Cantorumba, Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskolájára.
Minden évben ad jótékonysági hangversenyeket is, és nagy vágya, hogy a komoly zenét minden magyarországi településre elvihesse. Ezért is indította el ebben az évben „Zene mindenkinek” című koncertsorozatát, melynek már több tucatnyi sikeres állomása volt. A zene mellett a sport is mindig érdekelte, egy időben sportriporter szeretett volna lenni, kedvencei a labdarúgás, tenisz és a sakk.
Jelenleg Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban koncertezik rendszeresen, külföldi tanulmányai mellett sosem feledkezik el szülővárosáról, ahol rendszeres támogatója a kórház gyermekosztályának.
„A kiemelkedő zenei eredményhez 10% tehetség, 10% szerencse és 80% szorgalom kell. Történhet bármi, ha az ember nem dolgozik meg érte, akkor hiába van bármilyen háttere és bármekkora szerencséje, nem fog boldogulni.”
A MOL Tehetségtámogató Program 2008 óta kíséri figyelemmel zenei pályafutását, a Klasszis kategória keretében 2013-ban saját koncertzongora megvásárlásra kapott támogatást, amely biztosítja az immár koncertező művész számára a megfelelő feltételeket a nyugodt felkészüléshez és gyakorláshoz.

1992

2003: Mozart Tehetségkutató Zongoraverseny, Budapest –
Kiemelt 1. díj
2004: Mozart Nemzetközi Zongoraverseny, Csehország 3. díj