Csonka András

„8-9 évesen kezdtem ping-pongozni. A házunkkal szemben Salgótarjánban volt egy asztal, oda jártunk le a testvéremmel. Ő sportiskolába járt, versenyzett és érmet szerzett. Gondoltam szerzek egyet én is! Eleinte épekkel versenyeztem, és azóta is épekkel edzem.”

mesél a kezdeti motivációról Csonka András, aki a világ parasportolóinak élmezőnyéhez tartozik.

Sérültségi kategóriában 8-as besorolású sportoló, aki születéskori oxigénhiány miatt jobb oldali végtagjait kevésbé tudja mozgatni. Számára azonban ez soha nem jelentett akadályt abban, hogy sportoljon és a sportban kiváló eredményeket érjen el.
Asztaliteniszezőként részt vett a 2008-as Pekingi Paralimpiai Játékokon, ahol egyéniben és csapatban is ötödik helyezést ért el. 2009-ben a MOL Tehetségtámogató Program támogatásával, a Brazil Open elnevezésű versenyen vett részt, ahonnan egy ezüst és egy bronzéremmel tért haza. 2010-ben a világbajnokságon csapatban bronzérmet hoztak el, ugyanígy 2014-ben is, 2015-ben pedig a kontinens viadalon harmadik helyen végzett. Számos magyar bajnoki cím tulajdonosa lett. A riói már a negyedik paralimpiája lesz, ahol a célja az első négy közé kerülés. Ezzel párhuzamosan második diplomájának megszerzésére is készül.
2006 és 2012 között a MOL Tehetségtámogató Program nyújtott segítséget élsportolói pályafutásának kiteljesítéséhez.

1988

Egyesület