Bányai Zsombor

„Minden emberben benne van a tehetség valami iránt, azaz mindenki tehetséges valamiben. A nagy feladat az, hogy kellő időben felismerésre kerüljön a képessége, és emellett biztosítva legyen a kibontakozás lehetősége.”

Zsombor 2008-ban kezdett el vívni a Vasasban, tehetsége már igen korán megmutatkozott, hiszen egy év múlva már korosztályos válogatott lett, a 2009-2010-es szezonban pedig már a magyar országos ranglista első helyén szerepelt. 2012-től a Héraklész Program kerettagja.
2013-ban robbant be a nemzetközi korosztályos világversenyek elitjébe, ekkor vezette az európai kadet korosztályú ranglistát, egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett, a juniorok között csapatban ezüstérmet szerzett. 2014-ben a férfi junior-párbajtőrcsapat tagjaként megnyerte a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot, a párbajtőrcsapattal Héraklész-díjat kapott. 2015-ben egyéniben a maribori Eb-n, majd a taskenti vb-n is döntőt vívhatott, és mindkétszer ezüstérmet szerzett. 2016-ban az országos bajnokságon egyéniben második, az Európa-bajnokságon csapatban első helyen végzett.
2016. évben a világranglista első helyezettjeként korosztályának legeredményesebb párbajtőrözője.
Tervei közt szerepel a 2020-as tokiói olimpián való részvétel. Tanulmányait az érettségi után a Corvinus Egyetem tájrendező és kertépítő mérnöki szakán kezdte meg. Hosszú távon egy környezetvédelemhez kapcsolódó szakmában képzeli el magát.
A MOL Tehetségtámogató Program és a Tehetségtámogató Klasszis program 2012-től támogatja Zsombor pályafutását. Edzője a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Halla Péter.

1996

Egyesület

Vasas SC

Edző

Halla Péter (MOL Tehetséggondozásért Díj 2012.)

Többszörös országos bajnok egyéniben és csapatban
Négyszeres Európa-bajnok
Világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes
Többszörös Világkupa győztes