Ferences Rendi Autista Segítő Központ

Az Autista Segítő Központot 1999-ben hozta létre a Ferences Rendtartomány azzal a céllal, hogy az egyre nagyobb számban diagnosztizált autista gyermekek fejlesztését és társadalmi integrációját segítse, valamint támogatást nyújtson az őket nevelő családoknak.

Az autizmus egy vele-született fogyatékosság, amely alapvetően befolyásolja a szociális és kognitív képességeket kialakulását és a kommunikációs készségek fejlődését. Az autisztikus tüneteket legkorábban általában másfél éves korban tudják beazonosítani. A fogyatékosság egész életre szól, nem gyógyítható, korai felismerésével azonban a gyermekek fejleszthetők és ezáltal a későbbi életminőségük, kapcsolatteremtési képességük is javítható. Azonban az autisták nagy része egész életében valamilyen szintű segítséget fog igényelni.
Az Autista Segítő Központ komplex intézményként Gyöngyösön működik, az általános iskola négy összevont évfolyamon 1-8. osztályig ötven gyermek oktatását biztosítja. Az intézményben egy 25 férőhelyes Fogyatékos Személyek Otthona, egy 10 férőhelyes Fogyatékos Személyek Gondozóháza, valamint Karácsondon egy felnőttek ellátására létrejött Lakóotthon is működik.
Az autizmussal élő gyermekek oktatása, ápolása-gondozása komplex tevékenység. Az ASK nemcsak ellátja az autizmussal élő gyermekeket, hanem terápiás fejlesztéseket is nyújt számukra, mint a Snozelen terápia, zeneterápia, művészetterápia, szociális készségek egyéni fejlesztése, valamint különböző szakköröket és sportolási lehetőségeket szervez.
A MOL Gyermekgyógyító Program 2010-2013 között támogatta az intézményben folyó terápiás fejlesztéseket. A MOL Nyrt. munkavállalói 2014-ben karácsonyi adománygyűjtésükből ajánlottak fel másfél millió forintot az ASK-t működtető Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványnak.