"A Te hangodat ismerem" perinatális zenei nevelési program (Ringató Alapítvány)

A „Ringató” közös énekléssel, zenéléssel teszi bensőségessé a szülő és gyermeke közötti kapcsolatot, a zene által kiváltott érzelmek megnyitják és közelebb hozzák egymáshoz őket.

A kötődés kialakítására különösen nagy szükség van azoknak a koraszülötteknek az esetében, akik első napjaikat vagy akár heteiket nem édesanyjuk ölelő karjában, hanem egy inkubátorban töltik el. Pedig egy gyermek biztonságérzete elsősorban az anya (és az apa) fizikai jelenléte, érintése, hangja nyomán alakul ki. Lelki fejlődését, személyiségének kialakulását döntően befolyásolja ez az első időszak. De a kapcsolatra a felnőttnek is szüksége van ahhoz, hogy ösztönösen kialakuljon benne a szülői viselkedés.
A budapesti Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályán is felismerték, hogy a közös éneklés le tudja győzni az inkubátor jelentette fizikai akadályt és segíti a koraszülött babák és szüleik közötti kapcsolat kialakulását. Ehhez nyújtanak segítséget a “A Te hangodat ismerem” perinatális zenei program” kifejlesztői, akik a Gróh Ilona által létrehozott „Ringató” módszer alapján kezdtek dolgozni a kórházban.
A foglalkozások 10-15 perces időtartamban zajlanak. Az önkéntesek csak akkor énekelnek, mondókáznak vagy zenélnek a kisbabának, ha arra a szülők nyitottak. Van, aki csak hallgatja a zenét, van, aki maga is bekapcsolódik az éneklésbe.
Orvosi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a beteg újszülöttekre az énekszó és hangszerjáték pozitív biológiai hatással bír, amelyek mérhetőek is: optimalizálódik a légzésszám, a szívfrekvencia, gyorsabb a testtömeg gyarapodás.
Az alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatják a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Újszülött Intenzív Osztályát, amelyhez 2015 óta a MOL Gyermekgyógyító Program nyújt támogatást a kezdeményezést befogadó Ringató Alapítványon keresztül.
Budapesten az önkéntesek jelen vannak Péterfy Kórházban is, valamint Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron a megyei kórházakban és az egyetemi klinikákon.